Hamburskie

Przodkami dzisiejszych kur hamburskich były kury znane pod nazwą 'Hamburg'. Hodowano je na terenie Niemiec i Wielkiej Brytanii już na początku XVIII wieku. Oba te kraje, a także Holandia, przypisują sobie fakt stworzenia rasy kury hamburskiej. Dzisiaj trudno ustalić, gdzie tak naprawdę powstała ta ciekawa rasa, przyjmuje się więc, że w Anglii stworzono odmiany jednobarwne, a w Holandii o kreskowanym rysunku. Z całą pewnością wiadomo też , że w Wielkiej Brytanii wyhodowano wersję miniaturową kury hamburskiej.
Ptaki te trzymane były początkowo jedynie dla użyteczności nieśnej, potem doceniono także ich elegancki wygląd. Krzyżowano je z innymi ozdobnymi rasami dla uzyskania coraz ciekawszych efektów. Ciało kury hamburskiej jest wydłużone, linia grzbietu opada ku tyłowi. Głowa także jest dość długa, zaopatrzona w grzebień różyczkowy o wystającym, zaokrąglonym delikatnie kolcu. Oczy w kolorze jasnobrunatnym u kur jasnych lub brązowoczerwonym u ciemniejszych. Po bokach głowy znajdują się okazałe, niemal okrągłe, białe zausznice średniej wielkości. Nogi są barwy czarnoniebieskiej. Kogut nosi nisko szeroko rozpięty, bogato upierzony ogon, co nadaje jego sylwetce nieco bażanciego wyglądu.